fbpx
Statant karkasinius namus: Kokią medieną naudoti?
2017-06-27
Medinė statyba
2017-07-06

Lyginant karkasinius namus su mūriniais, daugelis žmonių Lietuvoje yra nusiteikę skeptiškai karkasinių namų atžvilgiu, tačiau konkrečiai įvardinti, kuo pastarieji yra prastesni už mūrinius namus, pasakyti negalėtų. Pabandykime palyginti karkasinius namus su mūriniais be jokių išankstinių nusistatymų:

Statybos ir modifikacijų procesai. Karkasinių namų statyba pasižymi daug greitesniu statymo procesu negu mūriniai namai. Kone vienas ilgiausių bei sudėtingiausių statymo procesų yra klijuoti mūrinius blokelius arba dar blogiau – vėliau juos griauti. Šiuo atveju darbas su medžiu visuomet yra malonesnis, švaresnis bei pigesnis. Esant poreikiui karkasinį namą nesunkiai galima perstatyti, įterpti papildomą kambarį arba esant poreikiui pakeisti jo išplanavimą. Šiuo atveju mūrinio pastato funkcijos pakeitimas ar modernizavimas paprastai susijęs su didelėmis išlaidomis, tokiomis kaip brangios darbo sąnaudos ar stambūs ardymo darbai.
Gaisro pavojus. Sklando mitai, kad karkasiniai namai lengviau užsidega nei betoniniai namai, tačiau tai yra mitas. Tiek vienuose, tiek kituose namuose geriausiai užsidega ir dega ne sienos ar grindys, bet įrangą ir turtas, esantis būsto viduje, taip pat stogas, kuris ir sugadina statinį. Šiuolaikiški karkasiniai namai yra statomi iš nedegios, impregnuotos medienos, kuri yra impregnuojama karščiui atspariomis medžiagomis. Kokybiška statybinė mediena yra tiek pat atspari karščiui, kiek ir mūras.
Statybos kaštai. Medžiagos, naudojamos mūrinio namo statybai, yra sunkios, todėl yra gerokai didesni jų transportavimo paslaugų įkainiai. Pats statymo procesas (žinoma, priklausomai nuo rangovo kvalifikacijos bei sugebėjimų) yra ilgesnis beveik dvigubai lyginant su karkasinio namo statybomis.
Lietuvoje karkasiniai namai plinta ir tai tik įrodo tai, jog mūsų požiūris tobulėja. Po maža žingsnį artėjame prie tokių išsivysčiusių šalių kaip Kanada, Vokietija, JAV, D.Britanija bei Skandinavijos šalys. Būtent šiose šalyse karkasiniai namai yra paplitę gerokai plačiau negu Lietuvoje ar likusiose Europos Sąjungos šalyse. Remiantis sukaupta šių šalių patirtimi galima objektyviai tvirtinti, jog, nepaisant nusistovėjusių įsitikinimų, karkasinis namas – tinkamas Lietuvos sąlygoms ir klimatui.